Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:20 | 02 Οκτωβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Πως φεύγει και πως... θα ξαναέρθει το κρύο στην Ελλάδα

δημοσίευση στις 15/11/2016 11:38
Πως φεύγει και πως... θα ξαναέρθει το κρύο στην Ελλάδα

Εκπλήξεις μας επιφυλάσσει το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου

Αρκετά υπερκινητικός  μας βγήκε ο φετινός Νοέμβριος, ο οποίος εισέρχεται στο δεύτερο 15νθήμερο του! Ψυχρή εισβολή, σουπερ Πανσέληνο, συνεχόμενες σεισμικές δονήσεις και... απανωτές κακοκαιρίες κατά τη διάρκεια του πρώτου μισό του, μας κάνουν να πιστεύουμε πως έχουμε ακόμη να δούμε πολλά μέχρι το τέλος του, με αυξημένες πιθανότητες να κάνει... εντυπωσιακό φινάλε, πριν παραδώσει τη σκυτάλη σε έναν παγερό… Δεκέμβριο!!!

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά! Πανσέληνο ήταν… πέρασε,  μάλιστα η μεγαλύτερη! Έδωσε αφορμή σε πολλούς να τη φωτογραφήσουν, σε άλλους να έρθουν ποιο κοντά με το ταίρι τους, ενώ κάποιοι άλλοι απλά την κοιτούσαν με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους, αν  είναι μεγαλύτερη ή όχι! Είτε σας φάνηκε μεγάλη είτε... όχι, μιας και σε αυτή την περίπτωση το μέγεθος μετράει, θα έχετε την ευκαιρία να την ξαναπολαύσετε το 2034!!!

Tο φεγγάρι... πάνω από το θρόνο του Δία

soyzi

Γέμισε με φεγγάρια το διαδίκτυο. Εμείς διαλέξαμε  να σας δείξουμε από το skaikairos.gr, το φεγγάρι που είναι πάνω από το θρόνο του Δία!! Όλυμπος - Μύτικας λοιπόν από τον Γιώργο Πούρικα, που έστειλε τη φωτογραφία στην κ. Χριστίνα Σούζη. Σύμφωνα με την ίδια, «ψύχρα και ενισχυμένους βοριάδες θα έχουμε σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη οι άνεμοι εξασθενούν και θερμοκρασία σε άνοδο, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της».

Στην περεταίρω εξέλιξη του καιρού θα παρατηρήσουμε μια πρόσκαιρη  άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει αισθητή μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς χαμηλό βαρομετρικό στην περιοχή της Μεσόγειου θα προσπαθήσει να κινηθεί Ανατολικά, φέρνοντας μαζί του θερμότερες αέριες μάζες, αλλά και βροχούλες, οι οποίες θα επηρεάσουν τα Δυτικά και εν συνέχεια τα Κεντρικά και Βόρεια τμήματα της χώρας.

Άνοδο της θερμοκρασίας από το Σάββατο, σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο

sabato

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει ο καιρός την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο Αντικυκλώνας που μας επηρεάζει, μπορεί να υποχωρεί ελαφρώς, δίνοντας έτσι τη ευκαιρία στο χαμηλό να κινηθεί ελαφρώς ποιο Ανατολικά, ωστόσο δεν θα του επιτρέψει να διασχίσει τη χώρα μας, καθώς ο Αντικυκλώνας έχει την τάση να ξαναεπανέλθει, κόβοντας τα όποια σχέδια στο χαμηλό, να κινηθεί προς την Κύπρο.

Ωστόσο, η παραμονή του ανοιχτό του Ιονίου και η επέκταση του Αντικυκλώνα, φαίνεται να συνδυάζεται και με ένα ακόμη καιρικό γεγονός, καθώς αρχίζει να διαφαίνεται τάση για επιστροφή του κρύου στη χώρα μας, (ως back door), με την επέκταση ενός ακόμη Αντικυκλώνα στην Ευρώπη, που θα προκαλέσει την εκ νέου κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών, που θα έχουν απομακρυνθεί σταδιακά από αυτό το Σάββατο.

Aπόπειρα να επιστρέψει το κρύο στην Ελλάδα μετά τις 25 Νοεμβρίου

n

Bροχές πλησιάζουν τη Δυτική Ελλάδα, αυτό το Σάββατο, σύμφωνα με το μοντέλο μας

sa 

Mουντός και συνεφιασμένος ο ουρανός το Σάββατο, σε μεγάλο μέρος της χώρας μας

sunefia

Οι ψυχρές αυτές αέριες μάζες φεύγοντας από την Ελλάδα, μετακινούνται προς την Κεντρική Ευρώπη. Αναπόφευκτα λοιπόν, η Νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου και η Κύπρος, δεν φαίνεται να επηρεάζεται από αυτό το κύμα ψύχους που έχει σαρώσει την Ευρώπη, από το οποίο η Ελλάδα κλέβει αυτή τη στιγμή, μια μικρή δροσούλα. Προοπτική για κρύο δεν υπάρχει στην περιοχή της Κύπρου, έως το τέλος Νοεμβρίου!

Ο ψυχρός καιρός που θα επικρατεί έως την Πέμπτη, θα μας δώσει φυσικά και χρονάκια στις ορεινές περιοχές της χώρας μας, αλλά και σε περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Ίσα να πούμε ότι νιώσαμε τα πρώτα κρύα του ερχόμενου χειμώνα, ο οποίος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, αναμένεται να είναι αρκετά βαρύς, με πολλά κρύα και αξιόλογες χιονοπτώσεις, τουλάχιστον για τα ορεινά και ημιορεινά χωριά μας.

Bαρύ χειμώνα περιμένουν στην Ευρώπη και οι Ιταλοί μετεωρολόγοι

ilmeteo

Η αλλαγή του καιρού που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ήδη αισθητή, με τα θερμόμετρα να δείχνουν νωρίς το πρωί της Τρίτης 15 Νοεμβρίου, μόλις 4 βαθμούς στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και 5 βαθμούς στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού πέφτουν από νωρίς το πρωί στον Χορτιάτη, πάνω από τα 700 μέτρα, σύμφωνα με αναφορές που μας έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στα Ανατολικά προσήνεμα έχουμε και εδώ μεταβολή του καιρού, η οποία δίνει από το πρωί αξιόλογες βροχές στην Εύβοια. Περισσότερα από 25mm βροχής έχουν πέσει μέχρι στιγμής στην Κύμη Ευβοίας, με τη θερμοκρασία να βρίσκεται κοντά στους 8 βαθμούς, όπως μας ενημερώνει ο ερασιτέχνης μετεωρολόγος Νίκος Μαρούλης, από το eviaweather.gr! Οι Βοριάδες είναι ενισχυμένοι, ενώ βαριά συννεφιά καλύπτει μεγάλο μέρος της χώρας.

Xειμωνιάτικο σκηνικό στο Χορτιάτη το πρωινό της Τρίτης 15/11/16

xortiatis 

Χειμώνιασε και στην Κύμη Ευβοίας την Τρίτη 15/11/16

kimi

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη του καιρού μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα διατηρηθεί αυτό το μοτίβο έως την Πέμπτη, όπου και θα σταματήσουν προσωρινά τα φαινόμενα, με τη θερμοκρασία μέχρι τότε να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας αναμένεται από την Παρασκευή και κυρίως το Σαββατοκύριακο, όπου αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Κλείνοντας θα θέλαμε τη βοήθεια σας. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που η ιστοσελίδα μας απέκτησε νέα μορφή, νέο χρώμα και... φυσικά το δικό της προγνωστικό μοντέλο καιρού. Με αφορμή αυτό το γεγονός, το Xalazi.gr ζητάει τη γνώμη των χρηστών του διαδικτύου. Πείτε τη γνώμη σας για την ιστοσελίδα μας και βοηθήστε μας να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Για να απαντήσετε στην έρευνα κάντε ΚΛΙΚ ΕΔΩ. 

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας

Διαβάστε επίσης