Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

18:25 | 20 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

Σφοδρός χιονιάς θα χτυπήσει την Ελλάδα

δημοσίευση στις 02/01/2017 20:15
Σφοδρός χιονιάς θα χτυπήσει την Ελλάδα

στους -15 βαθμούς θα κατρακυλήσει η θερμοκρασία

Πρόσκαιρη βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός σε όλη τη χώρα, η οποία θα διατηρηθεί έως και την τέταρτη ημέρα του νέου χρόνου, με άνοδο της θερμοκρασίας και ασθενείς γενικά ανέμους. Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν δραματικά στη συνέχεια, καθώς ποδαρικό θα μας κάνει από νωρίς το πρώτο σοβαρό κύμα κακοκαιρίας για το 2017, με τη χώρα μας αυτή την εβδομάδα να υποδέχεται το… Βόρειο Πόλο!!!

Η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σφοδρό κύμα ψύχους από τη Σκανδιναβία. Εντυπωσιακή θα είναι η βουτιά της θερμοκρασίας η οποία από τους +15 θα βρεθεί στους -15 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σε χαμηλά επίπεδα θα βρεθεί ο υδράργυρος επίσης στη Δυτική και Κεντρική Ελλάδα.

Η επερχόμενη κακοκαιρία θα συμπέσει με τον εορτασμό των Θεοφανίων, οπότε και όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Εθνικό οδικό δίκτυο, να είναι προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, καθώς η πτώση της θερμοκρασίας θα συνοδευτεί από πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές από την Ορεστιάδα έως τα Ιωάννινα, το Βόλο, τη Λαμία και ακόμη Νοτιότερα.

Σφοδρός χιονιάς θα χτυπήσει αρχικά τη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Όσον αφορά τη Δυτική Ελλάδα, τα χιόνια θα φτάσουν έως τα 150 - 200 μέτρα υψόμετρο της Δυτικής Στερεάς, ενώ χιόνια θα πέσουν στα νησιά του Βόρειου Ιονίου, ακόμη και στις παραλίες, ενώ στο Νότιο Ιόνιο θα σημειωθεί χιονόνερο στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.

Η κακοκαιρία θα χτυπήσει και τα νησιά του Αιγαίου με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις Νοτιάδες. Όμως από την Πέμπτη αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε ορεινές - ημιορεινές περιοχές. Την Παρασκευή θα χιονίσει σε πεδινές περιοχές του Βόρειου - Βορειοανατολικού Αιγαίου, ενώ το Σαββατοκύριακο τα χιόνια θα φτάσουν στις Κυκλάδες και την Κρήτη, ακόμη και στις παραλίες. Παράλληλα θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και θυελλώδεις Βοριάδες εντάσεως 9 μποφόρ. 

Με κακοκαιρία θα περάσουμε το τριήμερο των Θεοφανείων! Η αλλαγή του καιρού θα αρχίσει από την Πέμπτη, αρχικά με βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες. Γρήγορα όμως το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει από τα βόρεια προς τα νότια, καθώς θα εισβάλει στην Ελλάδα μιας πολικής προέλευσης αέρια μάζα από τη Σκανδιναβία, η οποία θα έχει φτάσει στα Βαλκάνια και θα κινηθεί γρήγορα προς τα νότια.

Αποτέλεσμα την στροφή των ανέμων σε βοριάδες εντάσεως 9 μποφόρ, την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Τα Θεοφάνεια, όλες οι περιοχές από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα θα ντυθούν στα λευκά,  με τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα έντονα τόσο σε ξηρά εξαιτίας των πολύ πυκνών χιονοπτώσεων, όσο και στη θάλασσα εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.   

Ιστορικός χιονιάς μετά από πολλά χρόνια φαίνεται πως θα χτυπήσει την πόλη της Θεσσαλονίκης τα Θεοφάνεια, καθώς θα σημειωθούν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις, ακόμη και με τη μορφή χιονοκαταιγίδων, ενώ θα σημειωθούν αξιόλογες χιονοστρώσεις στο κέντρο της πόλης αλλά ακόμη και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Νομού! Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι κάτοικοι θα πρέπει να προετοιμαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με... πολικές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα!!!

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί σε όλο το Εθνικό οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα: στην Εγνατία οδό σε όλο το μήκος της, στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, σε όλο το πεδινό - ημιορεινό - ορεινό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής, Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Η χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα θα είναι απαραίτητη, καθώς οι δρόμοι θα μετατραπούν σε παγοδρόμια. 

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να προσεγγίσουν τους -15 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ενώ από τις πυκνές χιονοπτώσεις υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να αποκλειστούν, όχι μόνο ορεινά και ημιορεινά χωριά, αλλά να καταστούν πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις σε όλες τις μεγάλες κατοικημένες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Ενδεικτικές πόλεις που θα ντυθούν στα λευκά και θα... παγώσουν στην κυριολεξία είναι: Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Βέροια, Γρεβενά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Καστοριά,  Ιωάννινα, Άρτα, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Δομοκός, Λαμία, Καρπενήσι καθώς και όλα τα ημιορεινά και ορεινά χωριά στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια.

Στη Δυτική Ελλάδα, ίσως μετά από πολλά χρόνια, φλερτάρουν αρκετές περιοχές με χιονοπτώσεις ακόμη και με σχετικά χαμηλό υψόμετρο, καθώς και τα νησιά του Ιονίου όπου αναμένεται να πέσει χιόνι στο Βόρειο Ιόνιο, ακόμη και στις παράλιες. Το κύμα του χιονιά θα είναι πολύ σφοδρό, γι' αυτό θα πρέπει οι κάτοικοι και φορείς να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αυτοπροστασίας, εδικά για το ψύχος το οποίο θα είναι δριμύ! 

Το Σαββατοκύριακο ο χιονιάς θα κινηθεί νοτιότερα, επηρεάζοντας περιοχές από τη Λαμία και κάτω. Την ίδια ώρα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί, αλλά θα παραμείνει το πολικό ψύχος, με περιοχές της βόρειας Ελλάδας να έρχονται αντιμέτωπες με ισχυρό ολικό παγετό, δηλαδή θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν όλη τη διάρκεια της ημέρας! Σημαντική θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο και στην Ανατολική Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές. 

Πληροφορίες για την εξέλιξη του χιονιά, αλλά και για το εάν καταφέρει να περάσει τις πύλες της Αθήνας, θα δίνουμε σε τακτά και έκτακτα δελτία μας. Επίσης και μέσα από το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας Radio Xalazi, θα υπάρχει συνέχεις ενημέρωση κάθε βράδυ 22:00 - 00:00 τη νύχτα. Για σύνδεση ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημειώνεται ότι οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους από την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος μετακίνησης, να είναι εφοδιασμένοι απαραίτητα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να λαμβάνουν συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα.

Η κακοκαιρία είναι σε θέση να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές, απώλειες ανθρωπίνων ζωών αλλά και του ζωικού βασιλείου. Το τρέχον έκτακτο δελτίο, έχει εκδοθεί με βαθμό προειδοποιήσεως κόκκινου συναγερμού, το μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Ο κρατικός μηχανισμός θα δυσκολευτεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του χιονιά, καθώς ο παγετός θα δυσκολέψει τη συντήρηση του οδικού δικτύου, ενώ θα δοκιμαστεί σκληρά και το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, καθώς θα σπάσουν σωλήνες από τον παγετό. 

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας


Διαβάστε επίσης