Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:10 | 18 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Έρευνες

Οι μετεωρολόγοι ανησυχούν: Μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει τον καιρό

δημοσίευση στις 16/02/2015 19:24
Οι μετεωρολόγοι ανησυχούν: Μπορεί η τεχνολογία να επηρεάσει τον καιρό

η χρήση του καιρού ως όπλου έχει απαγορευτεί από το 1978 με διεθνή περιβαλλοντική συμφωνία

Aνησυχίες εκφράζει o κορυφαίος αμερικανικός κλιματολόγος, Αλαν Ρόμποκ, του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, των ΗΠΑ ότι οι μυστικές υπηρεσίες κρατών προσπαθούν να αναπτύξουν υπερόπλο που θα ελέγχει και θα επηρεάζει το κλίμα και τον καιρό και γι' αυτό χρηματοδοτούν, δήθεν αθώες κλιματολογικές έρευνες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, o Aλαν Ρόμποκ κάλεσε τις εμπλεκόμενες μυστικές κυβερνητικές υπηρεσίες να γίνουν «πιο διαφανείς» σχετικά με τις προθέσεις τους, όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών γεωμηχανικής για κατά βούληση αλλαγή του κλίματος.

Δίτομη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ σχετικά με την χρησιμοποίηση διαφόρων τεχνητών μέσων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κόστους 600.000 δολαρίων δόθηκε στη δημοσιότητα. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τη CIA και από άλλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τρία χρόνια πριν πλησίασαν τον Άλαν Ρόμποκ δύο άνδρες που του έθεσαν το απρόσμενο ερώτημα: «Εργαζόμαστε για τη CIA και θα θέλαμε να ξέρουμε αν κάποια άλλη χώρα ελέγχει το κλίμα μας, θα μπορούσαμε να το ανιχνεύσουμε;». Όπως είπε, σχημάτισε την εντύπωση πως στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπήρχε επίσης η ερώτηση: «Αν θέλαμε να ελέγξουμε το κλίμα κάποιων άλλων, θα μπορούσαν να το καταλάβουν;». Τότε άρχισε να υποψιάζεται πως κάτι συμβαίνει.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του καιρού ως όπλου έχει απαγορευτεί από το 1978 με διεθνή περιβαλλοντική συμφωνία (Enmod). Είναι πάντως γνωστό ότι, πριν την υπογραφή της συμφωνίας, οι ΗΠΑ (και ίσως άλλες χώρες) έκαναν διάφορες απόπειρες ελέγχου των καιρικών συνθηκών. Για παράδειγμα, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί δημιούργησαν σύννεφα βροχής πάνω από το μονοπάτι Χο Τσι Μινχ, ώστε αυτό να γίνει τόσο λασπερό, που να δυσκολευτεί ο ανεφοδιασμός των βορειοβιετναμέζων στρατιωτών.





Διαβάστε επίσης