Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:14 | 28 Νοεμβρίου 2022
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Με τι καιρό θα "τσικνίσουμε"

δημοσίευση στις 19/02/2020 09:47
Με τι καιρό θα "τσικνίσουμε"

Βαρομετρικό χαμηλό θα μας χαλάσει την... ''Τσικνοπέμπτη''!

Βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, θα επηρεάσει τη χώρα μας από το βράδυ της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά, επιδεινώνοντας τον καιρό με κύρια χαρακτηριστικά τις σύντομες βροχές ή καταιγίδες, την επικράτηση θυελλωδών βοριάδων, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και την πτώση της θερμοκρασίας, της τάξης των 6 με 8 βαθμών κελσίου κατά μέσο όρο.

Στην τελευταία εικόνα του Μετεωρολογικού δορυφόρου αποτυπώνεται η ύφεση που σιγά σιγά αρχίζει να μας επηρεάζει από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά. Σήμερα Τετάρτη θα βρεθούμε στον θερμό τομέα αυτής της ύφεσης και από το βράδυ θα αρχίσει να μας επηρεάζει το ψυχρό μέτωπο κατά μήκος του οποίου θα εντοπίζονται τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα.

satelaite

 

Σύμφωνα με το περιοχικό μας μοντέλο "Θησέας" τα περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα τα αναμένουμε από το απόγευμα της Πέμπτης σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, ενώ προς τα ανατολικά του τμήματα θα εκδηλωθούν καταιγίδες, που ίσως σε τοπικό επίπεδο δημιουργήσουν και προβλήματα.

ietos

ietosf

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στην ενίσχυση των βοριάδων, που από το απόγευμα της Πέμπτης αλλά και την Παρασκευή μέσα στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ. Kαλό θα είναι όσοι αναμένεται να ταξιδεύσουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, για ενδεχόμενο απαγορετικού απόπλου.

wind

Πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας αναμένουμε την Παρασκευή και νέα επιδείνωση που θα αφορά την ανατολική και νότια χώρα το Σάββατο όπου θα έχουμε και το περισσότερο κρύο μιας και πολικής προέλευσης αέριες μάζες από τα βόρεια Βαλκάνια θα φτάσουν στη χώρα μας κατεβάζοντας τα χιόνια πιθανόν και σε ημιορεινές περιοχές της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας. 

Από την Κυριακή και κυρίως από Δευτέρα, η άνοιξη επιστρέφει αν και αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή το βράδυ και το πρωί αλλά και το πρωί της Δευτέρας θα κάνει τσουχτερό κρύο με παγετό σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

temp

pres

Για το νομό Αττικής φαίνεται ότι το Τσίκνισμα θα γίνει με ήπιες τοπικές βροχές με τους βοριάδες να κατεβάζουν τον υδράργυρο, ενώ την πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων την Παρασκευή θα την διαδεχτεί νέα επιδείνωση το Σάββατο, που ίσως χιονίσει στη γύρω ορεινή ζώνη.

Στη Θεσσαλονίκη με τσουχτερό κρύο και δυνατό βαρδάρη θα τσικνίσουν οι φίλοι μας από την Θεσσαλονίκη μας, με τον κίνδυνο βροχής από το απόγευμα της Πέμπτης να μειώνεται και να περιορίζεται στα πιο νότια και ανατολικά τμήματα. Το τσουχτερό κρύο και πιθανόν ο παγετός θα μείνουν μέχρι και την Κυριακή, οπότε από Δευτέρα ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι δειλά δειλά.

Επιμέλεια: Μαρουσάκης Κλέαρχος

- Μετεωρολόγος - 

Διαβάστε επίσης