Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

23:05 | 12 Ιουλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Προσπάθειες στο Βιετνάμ για να σωθεί η μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου

δημοσίευση στις 23/03/2017 20:24
Προσπάθειες στο Βιετνάμ για να σωθεί η μεγαλύτερη σπηλιά του κόσμου

'Oταν κάτι χαλάει, είναι οριστικό

Η μεγαλύτερη σπηλιά στον κόσμο ακούει στο όνομα Hong Son Doong και βρίσκεται στο Βιετνάμ. Ανακαλύφθηκε πρώτη φορά το 1991 ενώ εξερευνήθηκε από σπηλαιολογικές ομάδες το 2009.Οι περιβαλλοντολόγοι σήμερα ανησυχούν ιδιαιτέρως για τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται καθώς «τα σπήλαια γενικότερα αποτελούν ένα εύθραυστο περιβάλλον. Δεν μπορούν να αναγεννηθούν γρήγορα και όταν κάτι χαλάει, είναι οριστικό».

Η σπηλιά είναι κομμάτι του εθνικού πάρκου της χώρας Phong Nha-Ke Bang, το οποίο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της UNESCO. Το σπήλαιο έχει έκταση 5.5 χιλιομέτρων, το ύψος του φτάνει τα 200 μέτρα και έχει μέσα μια ζούγκλα με το δικό της οικοσύστημα και έναν ποταμό. Την παρούσα στιγμή, μονό μια εταιρεία περιηγήσεων έχει το δικαίωμα να μπει μέσα στην σπηλιά και μέσω αυτής δίνεται η ευκαιρία σε εκατοντάδες άτομα να θαυμάσουν την φύση του σπηλαίου, αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Η Huffington Post μίλησε με τους ντόπιους ακτιβιστές και τους σπηλαιολόγους που τους είπαν ότι κυβέρνηση προσπαθεί με μυστικά πλάνα να επιτρέψει σε κάποια εταιρεία να χτίσει ένα μεγάλο έργο με το οποίο θα εγκαταστήσει ένα τελεφερίκ και συνεπώς, θα διευκολύνει την μεταφορά των τουριστών. Κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιάσει τους καθημερινούς επισκέπτες. Αυτές οι απειλές δεν είναι καινούργιες. Το 2014, μια ομάδα ακτιβιστών κατάφερε να σταματήσει μια πρόταση για ένα αντίστοιχο σχέδιο, το οποίο προόριζε να ξοδέψουν 212 εκατομμύρια δολάρια για μια γραμμή τελεφερίκ που θα περνούσε μέσα από το Εθνικό πάρκο (και από μερικά σημεία του σπηλαίου). Η ανακοίνωση αυτή είχε λάβει τότε δριμεία κριτική από την κοινωνία παρά τις διαβεβαιώσεις και τις εγγυήσεις που έδινε η εταιρεία πως μια τέτοια επέμβαση θα γινόταν με οικολογικά φιλικό τρόπο και πως αυτομάτως θα άνοιγε «χιλιάδες θέσεις εργασίας για τους φτωχούς ντόπιους ανθρώπους».

Το σχέδιο που προβλέπεται για το σπήλαιο Son Doong μοιάζει κατά πολύ με ένα που επιτεύχθηκε τον περασμένο χρόνο σε μια από τις υψηλότερες κορφές της χώρας, το Mount Fansipan. Η εν λόγω βουνοκορφή έχει γίνει μεγάλη τουριστική ατραξιόν καθώς εγκαταστήσανε ένα τελεφερίκ που κάνει την διαδρομή κατά 3 μέρες μικρότερη! Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται πως αν κάτι ανάλογο συμβεί και στο Son Doong, οι επισκέπτες θα είναι τόσοι πολλοί που πιθανότατα να βλάψουν με την παρουσία τους το οικοσύστημα του σπηλαίου και πολλά ακόμη.

Μια σελίδα στο Facebook που λέγεται Save Son Doong καλεί την κυβέρνηση του Βιετνάμ να αρνηθεί την υλοποίηση του παραπάνω έργου, λέγοντας «πως το έργο πρέπει να σταματήσει πριν φέρει τεράστιες και επιβλαβείς συνέπειες στο οικοσύστημα του σπηλαίου αλλά και σε ολόκληρο το εθνικό πάρκο».

Τις ανησυχίες αυτές τις συμμερίζεται και η Βρετανική Ένωση Ερευνών των Σπηλαίων, δηλαδή η επιτροπή που ανακοίνωσε το Son Doong ως το μεγαλύτερο σπήλαιο παγκοσμίως και που σε συνεργασία με τον εξερευνητή Howard Limbert οδήγησαν την πρώτη εκστρατεία στην τοποθεσία. Πάντως, οι κρατικοί υπάλληλοι που ζουν στην περιοχή κοντά στο Son Doong, είπανε στις τοπικές εφημερίδες ότι δεν υπάρχουν άμεσα πλάνα για την υποστήριξη ενός τέτοιου έργου.