Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

05:03 | 20 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Μανιτάρια: Ο αναξιοποίητος πλούτος της Ελλάδας

δημοσίευση στις 11/11/2016 15:05
Μανιτάρια: Ο αναξιοποίητος πλούτος της Ελλάδας

Φθινοπωρινή απόδραση στη φύση, η οποία έχει στρώσει το, αποχρώσεων πορτοκαλί, χαλί της για να μας υποδεχθεί

Ο Νεκτάριος Φιλιππόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας Fungi Hellas, μπορεί να διακρίνει τον «αναξιοποίητο πλούτο» της Ελλάδας - έναν από τους πολλούς-, τα μανιτάρια.

«Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί περισσότερα από 3.000 είδη. Από αυτά, τα 150 είναι εδώδιμα. Εγώ και οι συνεργάτες μου, λοιπόν, συλλέγουμε 150 διαφορετικά, εδώδιμα, αυτοφυή, άγρια μανιτάρια της ελληνικής φύσης. Τα πιο γνωστά παγκοσμίως είναι οι μορχέλες, τα πορτσίνι και οι κανθαρέλλες.

Κάθε περιοχή έχει τον πλούτο της, υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μεγάλες ποσότητες. Αλλά είναι πολύ λίγες οι οικογένειες που ασχολούνται με τα μανιτάρια στη χώρα μας σε σχέση με τον πληθυσμό της και σε σχέση με αυτό που γίνεται σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φιλιππόπουλος, ο οποίος έμαθε να μαζεύει από μικρό παιδί μανιτάρια στην Καλαμιά Αιγιαλείας στον Νομό Αχαΐας.

Σήμερα είναι πλέον εκτός από μανιταροσυλλέκτης, βαθύς μανιταρογνώστης, ενώ τα μανιτάρια είναι γι' αυτόν η δεύτερη επαγγελματική ασχολία «που πάει πολύ καλά, ανέλπιστα καλά».

Πριν από μερικά χρόνια, ο κ. Φιλιππόπουλος εντόπισε το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα όσον αφορά στη γνώση και την αξιοποίηση αυτών των «διαμαντιών», και έγινε από τους πρώτους που άνοιξαν τον δρόμο της με αρμονία - μια λέξη που τονίζει συνέχεια- εκμετάλλευσής τους, με την εταιρεία του, τις μανιταροεξορμήσεις και τις βάσεις που βάζει για την ανάπτυξη ακόμη ενός είδους τουρισμού, του μανιταροτουρισμού.


Επιμέλεια: Στεφάνου Πένυ