Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

20:33 | 20 Απριλίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Έρχεται Απριλιάτικος... χιονιάς!

δημοσίευση στις 05/04/2021 17:02
Έρχεται Απριλιάτικος... χιονιάς!

Ψυχρή αέρια μάζα από την Αρκτική κατευθύνεται στην Ελλάδα!

Εντυπωσιακή για δεδομένα της εποχής, θα είναι η μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ευρώπη και την Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες, καθώς ένας Απριλιάτικος χιονιάς ετοιμάζεται να σαρώσει τα Βαλκάνια και... όχι μόνο! Μια εξαιρετικά μεγάλη διαφορά πίεσης άνω των 100 mbar μεταξύ Γροιλανδίας και Βόρειας Ευρώπης, που έλαβε χώρα την Κυριακή, έχει απελευθερώσει μια ψυχρή αέρια μάζα από την Αρκτική.

Η ψυχρή αέρια μάζα κατευθύνεται ήδη προς την Κεντρική - Νότια Ευρώπη και θα προκαλέσει την Τρίτη 06 Απριλίου, σφοδρές χιονοθύελλες στη Σλοβενία και την Κροατία. Στη συνέχεια, αναμένεται να επικρατήσει καταστροφικός και εκτεταμένος παγετός, σε όλη την Κεντρική Ευρώπη έως και τα Βαλκάνια, καταστρέφοντας την ευάλωτη Ανοιξιάτικη βλάστηση σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τις γεωργικές καλλιέργειες!

COLD

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, η ψυχρή αυτή αέρια μάζα θα φτάσει στην Ελλάδα την Πέμπτη 08 Απριλίου, ρίχνοντας κατακόρυφα τον υδράργυρο σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα! Ο πρώτος αντίκτυπος αυτού του ασυνήθιστα έντονου ψύχους για την εποχή, έγινε αισθητός στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Τα επόμενα 24ωρα, αυτή η ψυχρή αέρια μάζα, θα φέρει γενική αλλαγή καιρού στην Ευρώπη.

Ένας πολύ κρύος και καταστροφικός για την εποχή παγωμένος καιρός έρχεται, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου να βιώσει πολύ κρύες μέρες, με τις θερμοκρασίες να κατρακυλούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καταγράφοντας πιθανόν νέα ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη για το μήνα Απρίλιο, από τότε που καταγράφονται μετεωρολογικά ιστορικά αρχεία.

COLD2

Η αλλαγή του καιρού ξεκίνησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η διαφορά πίεσης μεταξύ ενός Αντικυκλώνα πάνω από τη Γροιλανδία και ενός χαμηλού βαρομετρικού πάνω από τη βόρεια Ευρώπη, ξεπέρασε τα 100 mbar! Η εκτιμώμενη πίεση του Αντικυκλώνα ήταν 1075 mbar, ενώ η πίεση στο κέντρο του χαμηλού ήταν στα 968 mbar και παρατηρήθηκε κοντά στο Lofoten της Νορβηγίας!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση Αρκτικής πολύ ψυχρής αέριας μάζας, η οποία με τη βοήθεια ενός ισχυρού ρεύματος jet μεταξύ των δύο συστημάτων, να οδηγείται με κίνηση προς την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια! Ο Απριλιάτικος αυτός χιονιάς, με τα χαρακτηριστικά τα οποία φαίνονται, δεν δείχνουν τίποτα άλλο από μια ιστορική μάζα κρύου αέρα της Αρκτικής, για την Ευρώπη τον μήνα Απρίλιο!

COLD3

Τη Δευτέρα 05 Απριλίου το κρύο μέτωπο της Αρκτικής συνεχίζει να κινείται γρήγορα προς το νότο και θα φτάσει στις Άλπεις μέχρι τις βραδινές ώρες. Ενώ η ψυχρή εισβολή θα  εισέρχεται στην περιοχή της βόρειας Μεσογείου, θα αναπτυχτεί πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό και θα επιβραδύνει ελαφρώς την περεταίρω κάθοδο της αέριας μάζας, η οποία θα φτάσει στα Βαλκάνια και την Ελλάδα την Πέμπτη 08 Απριλίου.

Με μια τόσο ισχυρή άφιξη ψυχρής αέριας μάζας από την Αρκτική, οι περιβαλλοντικές συνθήκες σύντομα θα γίνουν χειμερινές και θα χιονίσει σε μεγάλο μέρος της της Βόρειας Αδριατικής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Ελλάδας! Ο κύριος όγκος του χιονιά θα χτυπήσει τη βορειοανατολική Ιταλία, τη δυτική Σλοβενία, την Κροατία και τη Δυτική Αλβανία, ενώ στη συνέχεια ο χιονιάς θα εισβάλει στη Βόρεια Ελλάδα!

COLD4

Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα βιώσει τις σκληρές επιπτώσεις αυτής της ψυχρής εισβολής, καθώς υπάρχει άμεση απειλή υψηλού κινδύνου, για τα ήδη ανθισμένα οπωροφόρα δέντρα και άλλες πρώιμες αναπτυσσόμενες δενδροκαλλιέργειες! Αναμένεται σημαντικός κίνδυνος καταστροφής στις καλλιέργειες.

Αξίζει να τονιστεί, πως η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας, θα είναι εντυπωσιακή από την Πέμπτη έως και το Σάββατο! Περισσότερα στοιχεία, για αυτή την εντυπωσιακή για τα δεδομένα του Απριλίου καιρική μεταβολή, θα δίνουμε σε τακτά και έκτακτα δελτία μας, καθώς και στο Radio Xalazi καθημερινά 23:00 - 00:00 το βράδυ. Για σύνδεση με το Radio Xalazi, το πρώτο καιρικό ραδιόφωνο της χώρας, ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Πηγή: severe-weather

Πηγή χαρτών: Παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο Xalazi.gr ''HΡΑΚΛΗΣ''

Διαβάστε επίσης