Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

12:20 | 30 Σεπτεμβρίου 2020
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τεχνολογία

Αγοράστε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά αυτοκινήτων Antallaktikaonline.gr.

δημοσίευση στις 06/10/2019 19:04
Αγοράστε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά αυτοκινήτων Antallaktikaonline.gr.

Ο τροχός ή η ζάντα ενός αυτοκινήτου είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο πάνω στο οποίο τοποθετείται το ελαστικό.

Ζάντες αυτοκινήτων

Ο τροχός ή η ζάντα ενός αυτοκινήτου είναι ένα μεταλλικό αντικείμενο πάνω στο οποίο τοποθετείται το ελαστικό. Ένας συνηθισμένος τροχός περιλαμβάνει έναν κύλινδρο, έναν κεντρικό δίσκο, μπουλόνια, ακτίνες, κεντρική διάτρηση, κεντρικό καπάκι και βαλβίδα. Δεν είναι όλοι οι τροχοί κατάλληλοι για όλα τα αυτοκίνητα, μιας και υπάρχουν πολλοί τύποι ζαντών, που διακρίνονται ανάλογα με:

1) τη χρήση:

· για επιβατικά αυτοκίνητα,

· για φορτηγά και βαρέα οχήματα. Αποτελούνται από περισσότερα μέρη και χαρακτηρίζονται ως βαρέας χρήσεως.

· για οχήματα παντός εδάφους. Συνήθως διαθέτουν ένα σύστημα ασφάλισης των ελαστικών στη ζάντα, το οποίο στερεώνεται στη στεφάνη του ελαστικού.

2) τις διαστάσεις:

· βάσει διαμέτρου – μετρημένης σε ίντσες. Τα συνηθισμένα αυτοκίνητα διαθέτουν ζάντες διαμέτρου μεταξύ 14 και 19 ιντσών. Τα πολυτελή, τα σπορ, τα SUV και τα οχήματα 4x4 διαθέτουν κατά κανόνα μεγαλύτερες ζάντες.

· βάσει πλάτους. Ο αριθμός αυτός συμπίπτει με το πλάτος ενός ελαστικού. Τα πιο πλατιά ελαστικά παρέχουν καλύτερο κράτημα στην άσφαλτο.

· βάσει μετατόπισης. Πρόκειται για την απόσταση από την κεντρική γραμμή του τροχού έως την επιφάνεια τοποθέτησης.

· βάσει της κεντρικής διάτρησης σε χιλιοστά.

3) το υλικό κατασκευής:

· χάλυβας,

· αλουμίνιο,

· μαγνήσιο,

· τιτάνιο,

· διάφορα κράματα μετάλλων.

4) το καρέ της ζάντας (PCD). Καθορίζεται από την ποσότητα των μπουλονιών και τη διάμετρο ενός νοητού κύκλου, ο οποίος περνά από τα κέντρα των οπών των μπουλονιών. Για παράδειγμα, το καρέ 4x98 σημαίνει ότι υπάρχουν 4 οπές και η διάμετρος ισούται με 98 χιλιοστά.

5) τη μέθοδο κατασκευής:

· διάτρηση χάλυβα. Ο φθηνότερος και βαρύτερος τύπος ζαντών.

· χύτευση κραμάτων μετάλλων. Αυτού του είδους οι ζάντες διακρίνονται για το μικρό τους βάρος και την ποικιλία σχεδίων.

· σφυρηλάτηση. Αυτές οι ζάντες έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα και ελατότητα, εν συγκρίσει με τις ζάντες αλουμινίου, και είναι γνωστές για το μικρό τους βάρος.

Επιπλέον, οι ζάντες μπορούν να χρωματιστούν – για παράδειγμα, να είναι ασημί, μαύρες, λευκές ή ακόμα και δίχρωμες – ώστε να έχουν ιδιαίτερο στυλ. Η επιλογή ακατάλληλων ζαντών μπορεί να επιδεινώσει την απόκριση του αυτοκινήτου σας ή ακόμα και να προκαλέσει ζημιές στα μέρη του συστήματος ανάρτησης. Σε περίπτωση φθαρμένης ζάντας μπορεί να προκληθεί αδυναμία διατήρησης της πίεσης στα ελαστικά χωρίς σαμπρέλα, προκαλώντας έτσι κραδασμούς κατά την οδήγηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως μετά την οδήγηση σε οδοστρώματα κακής ποιότητας, μετά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα κλπ. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να φθείρουν τις ζάντες των τροχών είναι η υγρασία και η βρωμιά, η επίδραση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την τριβή και διάβρωσή τους. Αγοράστε όλα τα απαραίτητα ανταλλακτικά αυτοκινήτων Antallaktikaonline.gr.

Διαβάστε επίσης