Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

14:47 | 28 Μαΐου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

Η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο περνάνε στην Πολιτική Προστασία!

δημοσίευση στις 17/09/2023 18:54
Η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο περνάνε στην Πολιτική Προστασία!

Ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός!

Ριζικές αλλαγές προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη ΔΕΘ! Σε αναδιοργάνωση προχωρεί το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και έτσι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (με την υπηρεσία ΜΕΤΕΟ), μεταφέρονται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας!

«Πρώτες πρωτοβουλίες είναι η μεταφορά της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που δέχθηκε, ότι δεν αποδέχεται τα στοιχεία της επιστήμης, με αφορμή τα όσα έγιναν με την πυρκαγιά στον Έβρο, τότε που το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έλεγε ότι ήταν η μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία της Ε.Ε και η κυβέρνηση διαφωνούσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν επισκέφτηκε τον Έβρο είδε από κοντά ότι η καταστροφή ήταν μικρότερη(!) απ’ αυτή που νόμιζαν αρχικά. Να θυμίσουμε ότι τότε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, είχε μιλήσει για «προπαγάνδας αριθμών», σε μια προσπάθεια να υποτιμήσει τα δεδομένα της έρευνας, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο να δίνει αποστομωτική απάντηση.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του κράτους, τόνιζε ότι εδώ και 181 χρόνια «θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών» και παρακολουθεί μετρητικούς σταθμούς και δορυφορικά δεδομένα σε όλη τη χώρα. «Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της Επιστήμης γενικότερα και των Εθνικών Ερευνητικών Κέντρων ειδικότερα, να ενημερώνουν την Κοινωνία και την Πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν την ζωή των πολιτών.

Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας» τόνιζαν στην απάντησή τους προς τα στελέχη της κυβέρνησης που τόλμησαν να αμφισβητήσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να καλύψουν τις ευθύνες τους. Και φυσικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δεν είχε αναφερθεί μόνο στις πυρκαγιές, καθώς και στις πλημμύρες με ανακοίνωσή του είχε τονίσει ότι είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση, το meteo.gr έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές προειδοποιητικές ανακοινώσεις σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα που θα ακολουθούσαν, οι οποίες προφανώς αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Διαβάστε επίσης