Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:19 | 21 Ιουνίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Εσωτερική

Επιστρέφει δριμύτερος ο χιονιάς!

δημοσίευση στις 09/01/2017 02:17
Επιστρέφει δριμύτερος ο χιονιάς!

έρχονται και καταιγίδες στα νησιά του Αιγαίου και τα Νότια πεδινά

Συνεχίζεται η κακοκαιρία και τη νέα εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις στα πεδινά και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Η νέα επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας και από τα Νότια, καθώς δυο χαμηλά βαρομετρικά θα επηρεάσουν ταυτόχρονα τη χώρα μας. Το ένα στο Νότιο Ιόνιο και το άλλο στο Κεντρικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα την ταυτόχρονη επιδείνωση του καιρού στα Νότια - Ανατολικά και αργότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί πως η εβδομάδα που έρχεται θα είναι δύσκολη, καθώς οι άνεμοι σταδιακά στρέφονται σε Νοτιάδες στη Νότια Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα επιτρέψει τη μετατροπή των χιονοπτώσεων σε… βροχοπτώσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το λιώσιμο του χιονιού στα πεδινά, με αποτέλεσμα να παραμονεύουν κίνδυνοι για πλημμύρες, καθώς τα ποτάμια θα δεχτούν μεγάλες ποσότητες νερού, ειδικά στην Εύβοια, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Mεσα στην εβδομάδα λοιπόν θα δούμε ποικιλία καιρικών φαινομένων. Από χιόνια έως βροχές και καταιγίδες, ακόμη και χαλαζοπτώσεις, καθώς θα εισέρχονται σταδιακά θερμότερες αέριες μάζες, που θα συναντούν αρκετά ποιο κρύες, ισχυρούς ανέμους από Νότιους έως Βόρειους και παγετό στη Βόρεια Ελλάδα.

Διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά θα επηρεάσουν την περιοχή μας απο Δευτέρα

xamiladio

Παρά την έλευση των Νοτιάδων όμως, το Βόρειο ρεύμα θα παραμείνει στην Βόρεια Ελλάδα, ενώ και οι χαμηλές θερμοκρασίες θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν έως την Πέμπτη, κυρίως στα Κεντρικά και Βόρεια της χώρας, οπότε και περιμένουμε την έλευση χιονοπτώσεων, οι οποίες μάλιστα σε αρκετές περιοχές θα είναι πυκνές. Μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξει ακόμη ένα χαμηλό που θα μας απασχολήσει.

Στην ουσία μιλούμε για έναν νέο γύρο κακοκαιρίας, η οποία θα ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί έως το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, τουλάχιστον. Πέραν αυτού του διαστήματος, δεν σημαίνει όμως ότι ο καιρός θα βελτιωθεί, καθώς νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται στη χώρα μας από τις 18 Ιανουαρίου και μετά, με πυκνές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Νεώτερα όμως για την νέα αυτή ψυχρή εισβολή, θα δώσουμε σε επόμενα δελτία. Το χρονικό διάστημα είναι αρκετά μεγάλο, για ακριβείς λεπτομέρειες εκείνης της χιονοκακοκαιρίας. Ωστόσο, κάνουμε αυτή την πρώτη προσέγγιση ως προειδοποίηση, καθώς η χώρα ήδη έχει διανύσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα βαριάς κακοκαιρίας και θα πρέπει να γνωρίζετε, πως δεν υπάρχουν σημάδια βελτίωσεις του καιρού.

Μεγάλες ποσότητες χιονιού έχουν πέσει στην Κύμη Ευβοίας (φώτο από Νίκο Μαρούλη)

kimi

Η τρέχουσα κακοκαιρία ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρω την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, με τον καιρό να σημειώνει πρόσκαιρη βελτίωση σε αρκετές περιοχές. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Αριάδνη προκάλεσε ένα τριήμερο έντονων καιρικών φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της  χώρας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας ήταν:

1)      Χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, ακόμα και στα πεδινά της Δυτικής Ελλάδας που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις.

2)      Εντυπωσιακά μεγάλα ύψη χιονιού στις Σποράδες και στην Εύβοια.

3)      Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά, με ισχυρότατο ολικό παγετό στα βόρεια και κεντρικά, συνθήκες που θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

4)      Ολική ή μερική παγοποίηση στις επιφάνειες πολλών λιμνών, ενώ ρηχές παραλιακές περιοχές στον Θερμαϊκό (Πιερία) πάγωσαν.

Η Αθήνα δεν κατάφερε να αρπάξει την Αριάδνη από τα... μαλλιά!!!

akrop

Στην Αττική παρόλο που χιόνισε μέχρι τις παραλιακές περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής, δεν χιόνισε καθόλου εντός του λεκανοπεδίου. Στην περιοχή αυτή υπήρξε, δυστυχώς, αστοχία των προγνωστικών μας στοιχείων, γεγονός που ενίοτε συμβαίνει και είναι αναπόφευκτο.

Η αστοχία αυτή καταδεικνύει όμως τα όρια των σημερινών δυνατοτήτων της πρόγνωσης καιρού. Από την άλλη, για μία τέτοιου επιπέδου κακοκαιρία, είναι προτιμότερο το λάθος να είναι προς το δυσμενέστερο, καθώς η προετοιμασία είναι καλύτερη από την υποτίμηση του πιθανού κινδύνου.

Από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου περνάμε στο δεύτερο γύρο, ο οποίος ίσως θα μπορούσε να κρύβει τελικά την έκπληξη και για την πόλη των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης. Τελευταία ευκαιρία η νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, μήπως και μπορέσουν να κλέψουν την παράσταση.

Ας ελπίσουμε η Αριάδνη να μας... κάτσει και να επαληθεύσει τις προβλέψεις, που θέλουν χιονοπτώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από αργά το βράδυ της Δευτέρας έως το μεσημέρι της Τρίτης. Εάν αυτές έρθουν, καλώς να ορίσουν εάν όχι, ίσως σταθούμε τυχεροί την επομένη φορά και δούμε και εμείς μια άσπρη μέρα!!!

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας


Διαβάστε επίσης