Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:09 | 26 Απριλίου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Αστρονομικά  > Άρθρα

Τι μπορούμε να δούμε στο νυχτερινό ουρανό το Δεκέμβριο;

δημοσίευση στις 10/12/2016 15:48
Τι μπορούμε να δούμε στο νυχτερινό ουρανό το Δεκέμβριο;

αναλυτικός οδηγός για... αστροπαρατηρητές

Για τους λάτρεις της παρατήρησης του νυκτερινού ουρανού, το ELLO.gr προσφέρει έναν οδηγό, καθώς και αντίστοιχο video προς ενημέρωση για τον μήνα Δεκέμβριο. Αφού ο ήλιος θα έχει δύσει, κατά τις σύντομες αυτές ημέρες του Δεκεμβρίου, μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε την Αφροδίτη και τον Άρη που θα δεσπόζουν στον σκοτεινό νοτιοδυτικό ουρανό. Οι δύο πλανήτες θα πλησιάζουν μεταξύ τους ολοένα και περισσότερο, όσο ο μήνας θα προχωράει προς το τέλος του.

Δύο εξέχοντες αστερισμούς στον νυχτερινό ουρανό, που αντιπροσωπεύουν δύο σημαντικές προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, θα έχουμε την τύχη να εντοπίσουμε εύκολα κατά τον Δεκέμβριο. Τον μεγάλο ήρωα Περσέα που κρατά το κεφάλι της Μέδουσας και την βασίλισσα Κασσιόπη που τιμωρήθηκε για την αλαζονεία και τη ματαιοδοξία της από τον θεό Ποσειδώνα.

Ο ευκολότερος τρόπος για να βρείτε τον αστερισμό του Περσέα είναι να τον δείτε όταν ανατέλλει λίγο μετά τη δύση του Ήλιου. Ο αστερισμός μοιάζει με μία διχάλα η οποία αντιστοιχεί στα πόδια που Περσέα, με το σώμα και το κεφάλι του να δείχνουν προς το βορρά. Μπορούμε να βρούμε το Περσέα είτε κοιτάζοντας νότια από την Κασσιόπη ή στα αριστερά του αστερισμού του Ταύρου.

astra

Κοιτάζοντας τον αστερισμό του Περσέα θα παρατηρήσετε ίσως τον λαμπερό αστέρα Μ34 γνωστό και ως Μ39 ή NGC 1039 το οποίο είναι ένα ανοικτό σμήνος αστέρων σε απόσταση περίπου 1.400 ετών φωτός από τη Γη, αποτελείται από περίπου 100 αστέρες και η πραγματική διάμετρός του υπολογίζεται ότι είναι 14 έτη φωτός. Η ηλικία του υπολογίζεται γύρω στα 180 εκατομμύρια έτη.

Ο Δίας εμφανίζεται στον νοτιοανατολικό ουρανό λίγο πριν από την ανατολή του Ήλιου. Στοχεύστε με ένα τηλεσκόπιο στο γιγαντιαίο πλανήτη ώστε να κατασκοπεύσετε τις σκοτεινές ζώνες του καθώς και μερικά από τα φεγγάρια του.

Ο νυχτερινός ουρανός στα μέσα Δεκεμβρίου φιλοξενεί την υπέροχη Geminid βροχή μετεωριτών που θα λάβει χώρα τη νύχτα της 13ης προς 14ης Δεκεμβρίου. Η πανσέληνος, ωστόσο, καθιστά δύσκολο να δούμε καθαρά την βροχή αυτή των μετεωριτών.

Δείτε το video που ακολουθεί:


Διαβάστε επίσης