Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

19:23 | 06 Μαρτίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Σεισμολογία  > Τί είναι σεισμός;

Τί είναι σεισμός;

Σεισμός είναι η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος, λόγω απότομων μετακινήσεων μαζών, που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους. Ο σεισμός ορίζεται και σε άλλα ουράνια σώματα όπως η Σελήνη, ο Άρης και ο Ήλιος, σε κάποιο άλλο άστρο, πλανήτη ή δορυφόρο πλανήτη, σε ένα αστέρα νετρονίων κλπ.

 

Ο σεισμός σε κάθε τέτοια περίπτωση έχει διαφορετική προέλευση και τα σεισμικά κύματα μπορεί να είναι διαφορετικού τύπου από τα γήινα ελαστικά, όπως για παράδειγμα τα σεισμικά κύματα ενός μαγνητικού σεισμού σε ένα αστέρα νετρονίων ή μάγναστρο. Τα σεισμικά κύματα, στην περίπτωση που είναι ελαστικά, οδεύουν μεταβάλλοντας την πυκνότητα ή παραμορφώνοντας το σχήμα του μέσου από το οποίο διέρχονται και ταξιδεύουν στο εσωτερικό, στην επιφάνεια ή και στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη σαν τον δικό μας, μεταφέροντας την ενέργεια του σεισμού, η οποία τελικά απορροφάται στο μέσο διάδοσης.

 

Διάδοση βαρυτικών σεισμικών κυμάτων, έχουμε και στο «κενό» του διαστήματος. Παρατηρούνται επιδράσεις από ισχυρούς γήινους σεισμούς στη Σελήνη και σε τεχνητούς δορυφόρους γύρω από τη Γη. Στο σύστημα Γης - Σελήνης μάλιστα, οποιαδήποτε ξαφνική μεταβολή της απόστασης των δύο, θα προκαλέσει σεισμούς και στα δύο ουράνια σώματα καθώς το ένα βρίσκεται εντός του βαρυτικού πεδίου του άλλου. Ένα τέτοιο σεισμό στη Γη, θα προκαλούσε η σύγκρουση ενός κομήτη με τη Σελήνη για παράδειγμα.

 

Τέλος, στο «κενό» του διαστήματος έχουμε και διάδοση κυμάτων που αντιστοιχούν σε ισχυρές μεταβολές μαγνητικού πεδίου που παράγονται στα μάγναστρα, ικανές να προκαλούν σεισμούς σε ουράνια σώματα εντός της εμβέλειάς τους που περιέχουν σε επαρκείς ποσότητες υλικά ικανά να αντιδράσουν μαγνητικά. Οι μαγνητικοί σεισμοί στα μάγναστρα παράγουν και σεισμικά κύματα που ταξιδεύουν ως τη Γη με τη μορφή εκλάμψεων ακτίνων γ και ακτίνων χ.

 

Tα τελευταία χρόνια, ο άνθρωπος καταβάλλει προσπάθειες να μπορέσει να προβλέψει τους σεισμούς που γίνονται επάνω στη Γη. Αν και κατά γενική ομολογία, αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, εν τoύτις προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Μια από τις δημοφιλέστερες θεωρίες για την πρόγνωση του σεισμού, είναι η θεωρία Τσιάπα, με την οποία θεωρία μπορεί κάποιος να προσεγγίσει με αρκετή ακρίβεια ένα αναμενόμενο σεισμικό γεγονός. 

 

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη θεωρία Τσιάπα.
Διαβάστε επίσης