Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

08:04 | 07 Οκτωβρίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Σεισμολογία  > Τα Ρήγματα Της Αθήνας

Τα Ρήγματα Της Αθήνας

Τα ρήγματα της Αθήνας

Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, από τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων ετών έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα. Από αυτά, τα μεγαλύτερα βρίσκονται στο Σαρωνικό, την Κακιά Σκάλα, τους Αγίους Αποστόλους, τον Αυλώνα, τον Ωρωπό, το Δήλεσι, τις Πλαταιές και, όλα τους, ανάμεσα στις σεισμογενείς ζώνες του Κορινθιακού κόλπου και της Θήβας, απ' όπου έχουν προέλθει ισχυροί σεισμοί. Όμως τρία είναι τα μεγάλα ρήγματα που απειλούν περισσότερο την Αθήνα.

Το πρώτο μεγάλο ρήγμα βρίσκεται βόρεια του Θριασίου Πεδίου και είναι γνωστό ως «το ρήγμα του Θριασίου». Έχει μήκος περίπου 15 χιλιόμετρα, οροθετώντας τη νοτιοδυτική Πάρνηθα, άγνωστη δυναμική, ενώ αυτό που τρομάζει περισσότερο τους αδαείς είναι το γεγονός ότι βρίσκεται στο χώρο όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του φονικού σεισμού του '99.

Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τα άλλα δύο. Όπως αυτό που αποκαλούμε ως το ρήγμα του Διόνυσου. Το οποίο είναι μικρότερο από το προηγούμενο, μήκους 12 χιλιομέτρων και διαπερνά την περιοχή από τη Δροσιά μέχρι τη Ραφήνα. Το τρίτο, ενεργό ρήγμα, είναι αυτό το οποίο όλοι ξέρουμε ως «ρήγμα του Αυλώνα». Αυτό, είναι και το μεγαλύτερο, με μήκος που ξεπερνά τα 18 χιλιόμετρα, βρισκόμενο στα βόρεια της Πάρνηθας. Η δυναμική και των τριών ρηγμάτων είναι άγνωστη, αν και καθηγητές επισημαίνουν ότι «μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικούς σεισμούς άνω των 5,5 Ρίχτερ», τονίζοντας ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ρήγματα που βρίσκονται στην περιφέρεια της Αττικής, ιδιαίτερα στο Θριάσιο, τα Μεσόγεια και τη Βόρεια Αττική».
 
ΤΟ ΡΗΓΜΑ που εχει δωσει τον μεγαλυτερο σεισμο Μέχρι και 8,3 Ρίχτερ η δυναμική του μεγαλύτερου

Tο μεγαλύτερο ρήγμα της Μεσογείου, με 300 χιλιόμετρα μήκος και δυναμική 8,3 Ρίχτερ βρίσκεται δυτικά των Κυθήρων, βορειοδυτικά της Κρήτης μέχρι τα ανοιχτά της Πύλου σύμφωνα με έρευνες γεωμορφολόγων.

Αυτό το ρήγμα έδωσε στην περιοχή τον καταστροφικότερο σεισμό όλων των εποχών, μεγέθους 8,3 Ρίχτερ με χιλιάδες νεκρούς μεγέθους  το 365 μ.Χ.

Στη Βόρεια Ελλάδα, στο επίκεντρο είναι τα ρήγματα της Βόλβης και της Ασσήρου, που έχουν μήκος 50 και 25 χλμ. Μάλιστα, ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο του σεισμού την περιοχή μεταξύ των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά έπληξε στις 20 Ιουνίου του 1978 την πόλη της Θεσσαλονίκης στερώνταςτη ζωή σε 45 ανθρώπους.

Το ρήγμα της Κομοτηνής με μήκος 36 χιλιόμετρα έχει δώσει σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ στις 6 Νοεμβρίου του 1784.

Το ρήγμα της Ανδραβίδας, έδωσε σεισμό που απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 15 βόμβες σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, σε Ηλεία και Αχαϊα. 




Διαβάστε επίσης