Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

08:56 | 08 Δεκεμβρίου 2023
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Κλιματική Αλλαγή

Μικρά πουλιά... μεγάλα μηνύματα!!!

δημοσίευση στις 14/04/2016 21:38
Μικρά πουλιά... μεγάλα μηνύματα!!!

είναι ισχυροί δείκτες των απειλών της Κλιματικής Αλλαγής

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα κοινά είδη πουλιών,l είναι ισχυροί δείκτες των απειλών που ενσκήπτουν εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής. Από την Ευρώπη έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τάσεις μεταβολής των πληθυσμών τους συμπίπτουν με τις αναμενόμενες, με τα στοιχεία να εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές σε είδη που είναι προσαρμοσμένα σε πιο ψυχρές συνθήκες.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αυτό το μικροσκοπικό καφετί πουλί της φωτογραφίας, στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα που κάνει την ανησυχία του να μοιάζει πιο κατανοητή. Διεθνής ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Ντάραμ στη Μεγάλη Βρετανία, βρήκαν ότι οι πληθυσμοί των ειδών που αναμένονταν να ανταποκριθούν θετικά στην Κλιματική Αλλαγή, ξεπέρασαν σημαντικά τους πληθυσμούς των ειδών που αναμένονταν να ανταποκριθούν αρνητικά, για μια περίοδο 30 χρόνων από το 1980 έως το 2010.

Η μελέτη παρουσιάζει, πως οι πληθυσμοί των κοινών ειδών πουλιών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι αγγελιοφόροι της Κλιματικής Αλλαγής, αφού ανταποκρίνονται σημαντικά στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η έρευνα είναι η πρώτη πραγματική απόδειξη, ότι το κλίμα έχει μια αντίστοιχη μεγάλης κλίμακας επίδραση στην αφθονία των κοινών ειδών πουλιών, σε περιοχές που είναι πολύ απομακρυσμένες μεταξύ τους. Τα κοινά είδη που μοιράζονται μεταξύ τους οι διάφορες χώρες και ήπειροι, φαίνεται να μοιράζονται μαζί μας ένα κοινό μήνυμα για την Κλιματική Αλλαγή.

Στην Ευρώπη, είδη όπως ο Τρυποφράχτης παρουσιάζουν αύξηση του πληθυσμού τους σε βόρειες περιοχές, όπου οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ήπιοι, αλλά έχουν μειωθεί σε μερικές νότιες χώρες, όπου τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο ζεστά και ξηρά. Στη Μεγάλη Βρετανία ο πληθυσμός του Ρεικοτσιροβάκου, του οποίου η εξάπλωση περιοριζόταν στο Ντόρσετ, έχει αυξηθεί οκτώ φορές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με παράλληλη μείωση στην Ισπανία, όπως είχε προβλεφθεί λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών τις οποίες προτιμά το είδος.

Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο πληθυσμός του Αμερικανικού Κοκκινολαίμη, κοινό είδος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, έχει μειωθεί σε μερικές νότιες πολιτείες, όπως στο Μισισίπι και τη Λουιζιάνα, αλλά έχει αυξηθεί σε νότιες-κεντρικές πολιτείες, όπως η Ντακότα. Στην Ελλάδα, το Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία από το 2007 και στηρίζεται από δεκάδες εθελοντές. Ένας από τους πολλούς τρόπους για να καταπολεμήσουμε τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής είναι η καλύτερη κατανόησή της.

Διαβάστε επίσης