Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

22:50 | 12 Ιουλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με πηγές σε ελληνικό έδαφος

δημοσίευση στις 23/01/2017 15:03
Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας με πηγές σε ελληνικό έδαφος

Περνά από πέντε νομούς πριν καταλήξει στο Αιγαίο

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Αλιάκμων ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, ένας από τους ποτάμιους θεούς. Από αυτόν πήρε το όνομά του ο ποταμός Αλιάκμονας, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας που πηγάζει σε ελληνικό έδαφος, καθώς οι υπόλοιποι μεγάλοι ποταμοί της χώρας μας έχουν τις πηγές τους σε ξένα εδάφη.

Η ονομασία του είναι σύνθετη και πιστεύεται πως προέρχεται από το αλς (άλας, θάλασσα) και από το άκμων (αμόνι).

Με μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων, ο Αλιάκμονας είναι ποταμός της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει στον Γράμμο, περνά από πέντε νομούς (Πιερίας, Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Ημαθίας) και εκβάλλει στο Αιγαίο, στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Στον νομό Κοζάνης σχηματίζει την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, πάνω από την οποία περνά ο δρόμος, στην περίφημη γέφυρα Πολυφύτου.

Ο ποταμός φιλοξενεί πολλά είδη ψαριών. Κάποια θεωρούνται σπάνια ενώ το μαυροτσιρώνι δεν ζει πουθενά αλλού στον κόσμο. Πολλά είναι επίσης τα πουλιά που χρησιμοποιούν το δέλτα του ποταμού είτε για να ξεχειμωνιάσουν είτε για να ξεκουραστούν στο μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης.

Ανάμεσά τους ο αργυροπελεκάνος και η λεπτομύτα που θεωρούνται από τα σπανιότερα στον κόσμο. Εκεί φωλιάζουν και σπάνια ή προστατευόμενα είδη, όπως ο πορφυροτσικνιάς.

Διαβάστε επίσης