Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

00:33 | 13 Ιουλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων που πήρε το όνομά του από έναν θεό

δημοσίευση στις 19/01/2017 15:03
Ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων που πήρε το όνομά του από έναν θεό

Το δέλτα του θεωρείται ο σημαντικότερος υδροβιότοπος της Ελλάδας

Ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά τον Δούναβη, πηγάζει από τα όρη Ρίλα στη Βουλγαρία και καταλήγει στο Θρακικό πέλαγος. Με τα εντυπωσιακά 530 χιλιόμετρά του ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου.

Η μυθολογία λέει πως ο Έβρος ήταν γιος του Αίμου και της Ροδόπης και λατρεύτηκε από τους Θράκες ως θεός. Κατά μια άλλη θεωρία ο ποταμός ονομαζόταν Ρόμβος αλλά μετονομάστηκε σε Έβρο από τον γιο του μυθικού βασιλιά της Θράκης Κάσσανδρου που πνίγηκε στα νερά του.

Σε μικρό μέρος του ο ποταμός, που είναι γνωστός και ως Μαρίτσα, βρίσκεται και σε τουρκικό έδαφος, αποτελώντας το γεωγραφικό σύνορο της χώρας μας με την Τουρκία. Περνά από πολλές κωμοπόλεις όπως το Πύθιο, οι Φέρες, το Διδυμότειχο και το Σουφλί και εκβάλλει στο βόρειο Αιγαίο.

Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός σχηματίζει μεγάλο δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000.

Ο υγρότοπος χαρακτηρίζεται τόσο από την ποικίλη βλάστηση -παραποτάμια, αρμυρίκια, υγρά λιβάδια, βλάστηση λιμνοθάλασσας και υποβρύχια- όσο και από τη μεγάλη ποικιλία της πανίδας- παρότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί σημαντική υποβάθμιση. Το δέλτα είναι πολύ σημαντικό για τα πουλιά που είτε ξεχειμωνιάζουν εδώ είτε το χρησιμοποιούν ως μεταναστευτικό σταθμό. Αφθονούν επίσης αμφίβια, ερπετά, θηλαστικά και ψάρια.

Από τον Φορέα Διαχείρισης του δέλτα του Έβρου γίνονται οργανωμένες περιηγήσεις στην προστατευόμενη περιοχή με παραδοσιακές πλάβες, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον πυρήνα του ποταμού και την εντυπωσιακή φύση του.

Διαβάστε επίσης