Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

13:05 | 24 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Φύση

Μικροί Κυκλώνες στη Μεσόγειο εμφανίζονται όλο και ποιο συχνά

δημοσίευση στις 26/11/2014 12:57
Μικροί Κυκλώνες στη Μεσόγειο εμφανίζονται όλο και ποιο συχνά

παρατηρούμε στη Μεσόγειο μια όλο και ποιο συχνή εμφάνιση, συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά

Μπορεί η καταιγίδα Κεντρέσα, να μην προκάλεσε – ευτυχώς- καταστροφές στη χώρα μας, αλλά και να μην έδωσε τα πολύ μεγάλα ποσά υετού που περιμέναμε σε πολλές περιοχές, αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση, πως δεν ήταν ένα αξιόλογο σύστημα κακοκαιρίας, το οποίο με τα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκε στην Μεσόγειο, πρέπει να μας ανησυχήσει, καθώς παρατηρούμε μια όλο και ποιο συχνή εμφάνιση, συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά. ΄

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο δελτίο μας, η καταιγίδα θα έπαιρνε τροπικά χαρακτηριστικά, δημιουργώντας ένα μικρό κυκλώνα στη μεσόγειο, κάτι που επαληθεύτηκε τελικά. Ο Μικρός αυτός κυκλώνας, προτίμησε τελικά να δώσει όλη του τη βία στη γειτονική μας Ιταλία και… περνώντας πάνω από την Ελλάδα, εξασθένησε σπάστηκε σε δυο κομμάτια και πέρασε ανώδυνα ευτυχώς, από τη χώρα μας.

Αρκετές φορές έχει συμβεί οι μικροί αυτοί κυκλώνες, καθώς κινούνται πάνω από μια περιοχή, να φτάσουν σε μια άλλη ποιο εξασθενημένοι, από ότι στην αρχική τους μορφή. Αυτό συμβαίνει γιατί η κλειστή θάλασσα της Μεσογείου, δεν αφήνει πολλά περιθώρια περαιτέρω αναπτύξεως του συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν και φορές, που τα συστήματα αυτά, διατηρούν τη δυναμική τους και προκαλούν έντονα φαινόμενα, όπως έγινε πριν 15 ημέρες με το πέρασμα παρόμοιου συστήματος, της καταιγίδας Γκονζάλο.

Ο έγκριτος μετεωρολόγος κ. Ζιακόπουλος Δημήτρης, αναφέρει σε άρθρο του για τη συγκεκριμένη διαταραχή που επηρέασε τη Μεσόγειο:

Από Νοτιοδυτικά της Σικελίας σχηματίστηκε την Παρασκευή 7/11/2014 ένας στρόβιλος μέσης κλίμακας, με ορισμένα χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα, όπως για παράδειγμα είναι η σπειροειδής διάταξη των νεφών γύρω από μια μικρή καθαρή περιοχή, το μάτι (βλέπε δορυφορική εικόνα). Στη δημιουργία αυτών των στροβίλων, σημαντικό ρόλο παίζει η αισθητή θερμότητα που μεταφέρεται από τη ζεστή θάλασσα προς την ατμόσφαιρα και… τα τεράστια ποσά λανθάνουσας θερμότητας που απελευθερώνονται με τις διαδικασίες της κατακόρυφης μεταφοράς. Αυτοί οι όχι και τόσο συνηθισμένοι μεσογειακοί στρόβιλοι, συνοδεύονται από καταιγίδες και ισχυρούς κυκλωνικούς ανέμους.

Τα φαινόμενα αυτά ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν έχουν την ένταση των αντίστοιχων φαινομένων που συνοδεύουν τους τροπικούς κυκλώνες. Οι μεσογειακοί στρόβιλοι μέσης κλίμακας, με χαρακτηριστικά τροπικών κυκλώνων, συνήθως δημιουργούνται στην κεντρική περιοχή των μεγάλης κλίμακας υφέσεων, που βρίσκονται στο στάδιο της σύσφιξης. Στο αρχικό στάδιο της δημιουργίας τους, φαίνεται να παίζει ρόλο και η τοπογραφία της περιοχής. Μετά την ανάπτυξή τους, οι στρόβιλοι αυτοί κατά κανόνα ανεξαρτητοποιούνται από τις μητέρες – υφέσεις, κινούμενοι με σχετικά μικρή ταχύτητα πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου, ώσπου να διαλυθούν.





Διαβάστε επίσης