Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

10:46 | 18 Φεβρουαρίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Περιβάλλον  > Αφιερώματα

Εντυπωσιακές μεταβολές μας ετοιμάζει ο καιρός

δημοσίευση στις 29/09/2016 00:16
Εντυπωσιακές μεταβολές μας ετοιμάζει ο καιρός

ενδιαφέρον αποκτά ο καιρός τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου

Φτάσαμε στο τέλος Σεπτεμβρίου και το φθινόπωρο, αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη. Μάλιστα στο βορρά, έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις περιοχές της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής!!! Μαγευτικές εικόνες του χιονισμένου τοπίου, μας έρχονται από τις  περιοχές Μαγκαντάν, Κρασνογιάρσκ και Ιρκούτσκ, τις οποίες θα δούμε στο τέλος του άρθρου μας. Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη Νοτιότερα, σε περιοχές της Τουρκιάς!

Η απότομη αυτή είσοδο του φθινοπώρου, που συνοδεύεται ομολογουμένως με χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά, έγινε αισθητή και στην Ελλάδα, η οποία ένιωσε ήδη τις πρώτες απότομες ψύχρες τα προηγούμενα 24ωρα, με την σημαντική πτώση που σημείωσε η θερμοκρασία. Άν και θα ζεστάνει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, αυτό φαίνεται πως θα είναι πρόσκαιρο, καθώς στη συνέχεια αναμένεται εντυπωσιακή μεταβολή του καιρού.

Τα πρώτα στοιχεία θέλουν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στα Βαλκάνια και τη χώρα μας, η οποία θα λάβει χώρα από τις 05 Οκτωβρίου και μετά (όπως φένεται στον παρακάτω χάρτη), με κατακόρυφη αισθητή πτώση του υδραργύρου και ένα αρκετά καλά οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο θα προκαλέσει στη χώρα μας, χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία!!! Εκμεταλευετείται τον καλό καιρό που επικρατεί, ώστε να ολοκληρώσεται έγακιρα, όλες τις εξωτερικές γεωργικές εργασίες και όχι μόνο.

Ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν στα Βαλκάνια

krio

Το εντυπωσιακό της επερχόμενης καιρικής αυτής μεταβολής, είναι ότι αρχικά θα έχει προηγηθεί ένα σχετικά ζεστό χρονικό διάστημα (όπως φένεται στον παρακάτω χάρτη), με τον υδράργυρο να προσεγγίζει τους 30 - 31 βαθμούς Κελσίου, αλλά στη συνέχεια αναμένεται εντυπωσιακή πτώση της θερμοκρασίας, έως και 10 με 12 βαθμούς, μέσα σε ένα 24ωρο!!! Το παραπάνω σενάριο των προγνωστικών μοντέλων, έχει αρκετά μεγάλες πιθανότητες να επαληθευτεί.

Μην σας ξεγελάσει λοιπόν ο σχετικά ζεστός καιρός από την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, καθώς από την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου και μετά, θα βιώσουμε πιθανότητα, μια εντυπωσιακή καιρική μεταβολή!!! Λεπτομέρειες ωστόσο για αυτή την πιθανή εξέλιξη, θα σας δώσουμε σε επόμενο δελτίο μας, καθώς για την ώρα συλλέγουμε όλες τις λεπτομέρειες. Μέχρι την Τρίτη 04 Οκτωβρίου πάντως, ηλιοφάνεια και ομίχλες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστηκά του καιρού.

θερμές αέριες μάζες προηγούνται της ψυχρής εισβολής

zesti

Ο χειμώνας βιάζεται να έρθει 

Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως ο καιρός έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια, πως ο χειμώνας βιάζεται να έρθει φέτος. Μια πρώτη γεύση έχουμε ήδη πάρει. Οι βίαιες καταιγίδες που έκαναν την εμφάνιση τους το Σεπτέμβριο, αλλά και νωρίτερα  μέσα στο καλοκαίρι, δείχνουν  έντονο  πέρασμα από το καλοκαίρι στο… φθινόπωρο. Κατά την τελευταία δεκαετία μάλιστα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Η τεράστια δυναμική ενέργεια που αποθηκεύεται στη Μεσόγειο, ως αποτέλεσμα της ολοένα και πιο παρατεταμένης θερμής περιόδου, είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα. Αρκεί μια κατεβασιά ψυχρού αέρα που θα συναντήσει αυτή την τόσο θερμή περιοχή, για να δημιουργηθούν ισχυρά καιρικά συστήματα, που είναι ικανά να προκαλέσουν πανδαιμόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εικόνα που παρουσίασε ο φετινός Σεπτέμβριος, με τις εκτεταμένες πλημμύρες που βιώσαμε, για τουλάχιστον 1 εβδομάδα!!!

Αλλά ας έρθουμε στο ζητούμενο πλέον. Γιατί γράφουμε αυτό το κείμενο; Γιατί πριν τα νερά της Μεσογείου χάσουν την πλεονάζουσα θερμότητα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να εμφανιστούν  "επικίνδυνες" καιρικές συνθήκες. Ίσως μάλιστα να... βρισκόμαστε πολύ κοντά σε ένα τέτοιο γεγονός, καθώς υπάρχει πιθανότητα πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κατέλθουν στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, το δεύτερο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι οποίες θα συναντήσουν μια αρκετά θερμή περιοχή και κυρίως, μια αρκετά θερμή θάλασσα!!!

Αν συμβεί τελικά αυτό το σενάριο, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο θα έχει όλη τη δυναμική να δώσει έντονα καιρικά φαινόμενα. Τα μάτια μας ανοιχτά λοιπόν, καθώς μετά την απομάκρυνση ή την κατάρρευση του Αντικυκλώνα, περίπου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως ανοίξει ο δρόμος για την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς την περιοχή μας, οι οποίες έδωσαν ήδη τα πρώτα χιόνια στα Βόρεια της Ευρώπης.

Όπως είπαμε στην αρχή του άρθρου μας, έπεσαν τα πρώτα χιόνια στις περιοχές της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής!!! Μαγευτικές εικόνες του χιονισμένου τοπίου, μας έρχονται από τις  περιοχές Μαγκαντάν, Κρασνογιάρσκ και Ιρκούτσκ, ενώ τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη Νοτιότερα, σε περιοχές της Τουρκιάς!

Τα πρώτα χιόνια σε περιοχές της Σιβηρίας και της Ρωσίας

xionia 

rosia 

rosia snow

Επιμέλεια: Πολυχρόνης Κώστας – Μάχιμος Ιωάννης


Διαβάστε επίσης