Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

09:37 | 20 Αυγούστου 2018
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Τεχνολογία

Στις 29 Σεπτεμβρίου η φετινή «Βραδιά του Ερευνητή»

δημοσίευση στις 27/09/2017 00:28
Στις 29 Σεπτεμβρίου η φετινή «Βραδιά του Ερευνητή»

Στην Αθήνα και άλλες οκτώ πόλεις της Ελλάδας

Για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί φέτος και στη χώρα μας, την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, η «Βραδιά του Ερευνητή». Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό θεσμό που «μετρά» ήδη 12 χρόνια ζωής, μια εκδήλωση για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη.

Ο χώρος της έρευνας θα ανοίξει πάλι τις πόρτες του στον χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, δίνοντας την ευκαιρία μιας άμεσης προσέγγισης με τους ανθρώπους της επιστήμης. Στην Ελλάδα, με κεντρικό σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», η φετινή Βραδιά θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Ρέθυμνο και Κόρινθο.

Η εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» (17:00 - 24:00), με ελεύθερη είσοδο και με κύριο διοργανωτή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειραματικές επιδείξεις, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, διαδραστικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης από κοντά διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.

Ανάμεσα στα εκθέματα που θα παρουσιάσουν ομάδες νέων επιστημόνων, θα είναι ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat, μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, ένα drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore κ.α.

Η Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα είναι ανοικτή και, μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας, θα παρουσιάζει στους θεατές τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του παρελθόντος. Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα περιλαμβάνει προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του προγραμμάτων.

Θα γίνεται επίσης αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια, με την καθοδήγηση μελών της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Ακόμη, οι επισκέπτες θα μάθουν από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED 96.3 πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ενώ θα μπορούν να φτιάξουν τη δική τους εκπομπή και την πάρουν μαζί τους ως ενθύμιο.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, με το επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία». Η βραδιά θα συνοδεύεται με μουσική από τις μπάντες του Πολεμικού Ναυτικού και του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και μουσικά συγκροτήματα.