Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

18:15 | 25 Απριλίου 2024
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Έρευνες

Σουηδικό μικρόβιο θερμαίνει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη

δημοσίευση στις 30/01/2015 20:40
Σουηδικό μικρόβιο θερμαίνει ακόμα περισσότερο τον πλανήτη

Μικρόβιο που ενδημεί στα παγωμένα εδάφη της Σουηδίας, επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη

Ένα μικρόβιο που ενδημεί στα μόνιμα παγωμένα εδάφη (permafrost) της Σουηδίας ενδέχεται να επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς συμβάλλει στην έκκληση σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων μεθανίου, του σημαντικότερου μαζί με το διοξείδιο του άνθρακα αερίου του θερμοκηπίου. Το Methanoflorens stordalenmirensis αποψύχεται λόγω του λιωσίματος των πάγων στη βόρεια Σουηδία και η ανακάλυψή του σηματοδοτεί έναν ακόμα κλιματικό φαύλο κύκλο καθώς επιτείνει την εκπομπή ρύπων σε έναν ήδη θερμό κόσμο.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την επίδραση των μικροβίων στην απελευθέρωση αερίων όπως το μεθάνιο. «Αν πάρουμε την αφρικανική σαβάνα ως μια αναλογία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Methanoflorens αποτελεί το μικροβιακό ισοδύναμο του ελέφαντα, ενός οργανισμού που παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι συμβαίνει σε ολόκληρο το οικοσύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Σκοτ Σαλέσκα, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η έρευνα κατέληξε πως εξαιτίας αυτών των μικροβιακών δραστηριοτήτων οι υγρότοποι παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά την απελευθέρωση μεθανίου, γεγονός που αποτελεί μεγάλο κενό των σύγχρονων κλιματικών μοντέλων. Συγκεκριμένα τα μοντέλα υπερεκτιμούν τις ποσότητες άνθρακα που απελευθερώνουν οι βιολογικές διαδικασίες και υποτιμούν αυτές που απελευθερώνονται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η καύση ορυκτών καυσίμων. «Η έρευνα αυτή δείχνει ότι η μικροβιακή οικολογία έχει μεγάλη σημασία και ότι οφείλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στα είδη των μικροβίων που ζουν στα οικοσυστήματα που σταδιακά αποψύχονται», πρόσθεσε ο Σαλέσκα. Η μελέτη την οποία υπογράφει διεθνής επιστημονική ομάδα με ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και την Αυστραλία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.