Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

06:21 | 24 Ιουνίου 2021
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Επικαιρότητα  > Διεθνής

Εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες στις ΗΠΑ

δημοσίευση στις 20/02/2021 12:41
Εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες στις ΗΠΑ

Ισχυρό σύστημα επηρεάζει πολλές πολιτείες των ΗΠΑ

Ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα επηρεάζει πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ, φέρνοντας δριμύ ψύχος στα μέσα Φεβρουαρίου του 2021, με έντονες χιονοπτώσεις και παγετό, καταρρίπτωντας πολλά ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών και αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο χάρτης παρέχει μια εικόνα του υπερβολικού ψύχους που επικράτησε στη Βόρεια Αμερική, το οποίο σχετίζεται με τη νότια κίνηση αρκτικών αερίων μαζών. Τα δεδομένα του χάρτη προέρχονται από το μοντέλο GEOS (Goddard Earth Observing System) και απεικονίζουν θερμοκρασίες στα 2 μέτρα από την επιφάνεια, στις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Στις πιο σκούρες μπλε περιοχές, το μοντέλο δείχνει θερμοκρασίες που φθάνουν τους -35°C. Οι περιοχές εκτός των Νότιων και Κεντρικών ΗΠΑ είναι σχετικά θερμότερες, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά πιο ψυχρές για την εποχή. Τα λευκά χρώματα αντιστοιχούν με θερμοκρασίες περίπου 0°C.

Όπως φαίνεται στον χάρτη, σε ορισμένες περιοχές της πολιτείας του Τέξας σημειώθηκαν χαμηλότερες θερμοκρασίες από περιοχές της πολιτείας της Αλάσκα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, στο Ντάλας η ελάχιστη θερμοκρασία έφτασε τους -16°C, στις 15 Φεβρουαρίου - την πιο κρύα θερμοκρασία που έχει δει η πόλη από το 1989, με θερμοκρασίες κοντά στους +15.5 °C, να είναι οι φυσιολογικές για αυτήν την περίοδο του έτους. Ο υδράργυρος στο αεροδρόμιο του Χιούστον νωρίς εκείνη την ημέρα έδειξε -8°C- την πιο χαμηλή θερμοκρασία των τελευταίων 32 ετών.

Η εφημερίδα Houston Chronicle ανέφερε ότι 4 εκατομμύρια συνδρομητές εταιρειών ηλεκτρισμού σε ολόκληρη την πολιτεία δεν είχαν ρεύμα στις 15 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατομμυρίων στην περιοχή του Χιούστον, εξαιτίας βλαβών από πτώσεις καλωδίων και ελεγχόμενων διακοπών ρεύματος λόγω της αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου.

Πηγή: NASA Earth Observatory