Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη εμπειρία πλοήγησης, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Χρησιμοποιώντας το www.xalazi.gr αποδέχεστε τη χρήση τους.

08:24 | 23 Ιανουαρίου 2019
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική  >  Αστρονομικά  > Άρθρα

Tεράστιος Aστεροειδής θα ρίξει τη «σκιά» του στη Γη!

δημοσίευση στις 01/12/2017 12:21
Tεράστιος Aστεροειδής θα ρίξει τη «σκιά» του στη Γη!

έχει το μισό μέγεθος του αστεροειδούς που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ο Αρμαγεδδών το αμέσως επόμενο διάστημα; Πόσες είναι οι πιθανότητες να καταπέσει στη Γη ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, προκαλώντας την καταστροφή μεγάλου μέρους ή και ολόκληρου του πλανήτη, πριν τα φετινά Χριστούγεννα; Για φέτος τα Χριστούγεννα, οι επιστήμονες εγγυώνται ότι δεν προβλέπεται ένα τόσο... καταστροφικό σενάριο.

Στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο, αναμένεται να περάσει κοντά στη Γη ένας τεράστιος αστεροειδής, ο οποίος θα «ρίξει τη σκιά του στη Γη», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Ο «3200 Phaethon» θα περάσει στην κοντινότερη απόσταση που έχει περάσει από τη Γη τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι ένας τεράστιος αστεροειδής, περίπου στο μισό μέγεθος του αστεροειδούς που είχε εξαφανίσει τους δεινόσαυρους. 

Η επιφάνεια του ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα και θα περάσει στις 16 Δεκεμβρίου σε απόσταση 10 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη, πλησιάζοντας στην κοντινότερη απόσταση από τη στιγμή που ανακαλύφθηκε από τους αστρονόμους. Η ονομασία «Φαέθων» που του έχουν προσδώσει, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Φαέθων ήταν γιος του Ήλιου και της Κλυμένης.

Κάποια μέρα, ο Ήλιος επέτρεψε στον Φαέθωνα να οδηγήσει το άρμα του, με το οποίο όριζε τις εποχές στη Γη. Όταν ο Φαέθων είδε τον φοβερό Σκορπιό στον Ουρανό, τρόμαξε τόσο πολύ, που έχασε τον έλεγχο του άρματος. Ο Ήλιος ταράχτηκε τόσο πολύ, που οι δονήσεις του απείλησαν με καταστροφή τη Γη. Το άρμα έσυρε τον Ήλιο τόσο κοντά στη Γη, που πήραν φωτιά έως και τα ποτάμια.

Τη λύση έδωσε ο Δίας, ο οποίος χτύπησε με κεραυνό τον Φαέθωνα και τον σκότωσε στον Ηριδανό ποταμό. Τόσο η NASA, όσο και η Διεθνής Αστρονομική Ένωση, χαρακτήρισαν τον μεγάλο αστεροειδή ως «δυνητικά επικίνδυνο» για τον πλανήτη. Όπως αποδεικνύεται από το επικείμενο πέρασμά του, ο «3200 Phaethon» πλησιάζει όλο και περισσότερο στον πλανήτη, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετική απειλή για το μέλλον.


Διαβάστε επίσης